Vergeet de ‘longen’ van kantoor niet!

01-04-2009

Klimaatbeheersingssystemen worden steeds moderner, geavanceerder en beter. Maar nog lang niet elk kantoorpand, ziekenhuis of werkplek is uitgerust met zo’n hypermodern systeem. In veel gebouwen is de lucht daarom te droog of te vies, want bacteriën verspreiden zich via de centrale klimaatbeheersingssystemen door het hele gebouw.

Planten kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht. TNO deed, in opdracht van het Productschap Tuinbouw, onderzoek naar het ‘herstellend vermogen’ van planten. Planten maken de lucht vochtiger en werken zuiverend. Huidirritaties en verkoudheidsklachten als een geïrriteerde neus nemen af als tenminste op elke 12 vierkante meter kantoorruimte een grote plant staat.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de planten gezond zijn. Maar al te vaak worden de ‘longen’ van de werkvloer ‘vergeten’ en staan er niet veel meer dan twee bruine sprieten in een grote pot aarde naast een bureau.

Nog geen plant op je bureau? Je kunt kiezen voor de bureauplant van 2008: de Sansevieria of Vrouwetong. Deze is onverwoestbaar en vergt weinig onderhoud.

De Spatiphyllum of Lepelplant is ook een goeie optie. NASA heeft bewezen deze plant lucht zuivert van schadelijke stoffen en je krijgt er zelfs zuivere zuurstof voor terug.

Bron: Abvakabofnv


terug naar nieuws